Jurinová: Vláda premrhala šancu na systémové riešenie sociálnych služieb

17.10.2013 Bratislava

Poslanci vládneho Smeru posunuli do druhého čítania vládny návrh zákona o sociálnych službách. Očakávania boli veľké, rovnako ako prísľuby, že zlepší kvalitu sociálnych služieb, upraví pravidlá podpory sociálnych služieb z verejných zdrojov, a tým zvýši udržateľnosť a dostupnosť sociálnych služieb.
Podľa podpredsedníčky Národnej rady SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) vláda premrhala šancu na systémové riešenie sociálnych služieb.
Vážnym problémom, ktorého vyriešenie malo byť podľa Jurinovej cieľom vládneho návrhu, je zabezpečenie dostatočného balíka financií z verejných rozpočtov na sociálne služby. Štát si zabudol povedať kto je za starostlivosť zodpovedný, čo potrebuje, a či na to má. „Novela nedáva odpoveď na potrebu dlhodobého zvyšovania financií vzhľadom na skutočný rast dopytu po službách. Otázkou zostáva, prečo ministerstvo k riešeniam nepristúpilo, keď sa pri plánovaní prác na novele s tým počítalo ako s logickým východiskom,“ vyhlásila podpredsedníčka.
Dôležitou témou je deinštitucionalizácia, čiže poskytovanie služieb v zariadeniach, ktoré sú menšie, osobnejšie a ľudskejšie ako tie známe odkladacie „starobince“. Zákon síce dáva nádej takejto zmene, v podobe stanovenia počtu klientov, ale v realite sa dejú veci, keď dokonca zo zdrojov určených na deinštitucionalizáciu (!) realizujú rekonštrukcie zariadení „kasárenského typu“, čím ich dopredu zabetónujú na roky dopredu v starej prekonanej podobe.
V zákone chýba otvorená podpora terénnych sociálnych služieb ako hlavnej myšlienky zákona a úprava kompetencií jednotlivých orgánov. „Novela ani túto otázku nerieši, keď kumuluje v rukách samosprávy posudzovanie odkázanosti, poskytovanie služieb, registráciu a financovanie neverejných poskytovateľov ako aj výkon kontroly. Neverejní poskytovatelia sú tak vystavení riziku zneužívania právomoci jednotlivými úradníkmi bez možnosti primeranej a dostatočne pružnej ochrany,“ upozornila Jurinová.
Pripomína, že takejto závažnej novele mala predchádzať hlboká finančná analýza, aby pri tvorbe zákona bolo zrejmé, čo si štát môže dovoliť a ako najlepšie rozdeliť kompetencie medzi štát a samosprávu. „Predložená novela zákona nenapĺňa očakávania, významne nezlepšuje postavenie neverejných poskytovateľov oproti súčasnému stavu a nerieši základné otázky celého systému sociálnych služieb,“ dodáva Jurinová.
E. Jurinová
 

Vyberte región